Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Minek lőjünk rájuk, amikor még ki sem futott a csapatuk a pályára" - a harmadik köztársaság második focista kormányfője kapcsán ismét népszerűvé vált sporthasonlattal jellemezte egy Fideszes vezető lapunknak a pártnak a válságkezelő kormánnyal szemben tanúsított magatartását.

A Fidesz Gyurcsány Ferenc távozása óta visszafogott retorikát használ korábbi önmagához képest. Orbán Viktor ugyan pénteken "Reménytelenség Bt.-nek" aposztrofálta a Bajnai-kabinetet, de a kormány megbuktatására felhívó retorikai elemek hetek óta hiányoznak a repertoárból. Pedig még szűk egy héttel a váratlan bejelentést hozó március 21-i kongresszus előtt is Orbán Viktor arról beszélt a nemzeti ünnepen a Várban, hogy "vissza kell szerezni az országot a reménytelenség szánalmas embereitől", (…) "napról napra, elszántan szembe kell nézni a "reménytelenség kufáraival", hirdetni a megújulást, és felmorzsolni a régi világ, vagyis a magyar kormány ellenállását”.

Hoppon maradt a Jobbik

Tavaly év végén pedig arról beszélt - amikor több munkabeszüntetés is zajlott egy időben - a Fidesz honlapján látható videó interjúban, hogy "sztrájkkal, közakarattal" kell "nyomás alá helyezni a kormányt", hogy az "180 fokos fordulatot hajtson végre". Ehhez képest Gyurcsány Ferenc távozásának bejelentése után a Fidesz elnöke arról beszélt, hogy nincs más lehetőségük, mint újra és újra beterjeszteni a parlament feloszlatásáról szóló indítványukat, és várni, hogy az SZDSZ esetleg meggondolja magát.

A Fidesz semmilyen módon nem reagált a Jobbik felhívására sem, amikor Vona Gábor azt ajánlotta Orbánnak: ha "hívó szót kapnak", az ország minden városában utcára vonulnak, kikényszeríteni a kormány távozását. A Fidesz azóta is hangsúlyozottan távol tartja magát az utcai megmozdulásoktól, a keddi parlament előtti dzsemborira ugyan kilátogatott Wittner Mária és Kelemen András, de az Este aznapi műsorában Navracsics Tibor frakcióvezető az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, Kelemen nem tagja a pártnak, nem is tudott róla, hogy ott volt a demonstráción, de ha így történt, azt helyteleníti, Wittner Mária szerepléseit pedig régen nem kommentálják már a pártban.

A demonstráció délelőttjén a hírek szerint Orbán Viktor megtiltotta a Fideszes képviselőknek, hogy bármilyen "performansszal" (gágogás, hátat fordítás) készüljenek Bajnai megválasztására a parlamentben, mint egy képviselő fogalmazott lapunknak, "komoly, kormányképes erőnek kell mutatkozni". A párt szűk vezetésének egy tagja arról beszélt, hogy a kemény kritikák természetesen nem maradnak majd el, de azok a program egyes elemeire irányulnak majd úgy, hogy közben alternatívákat is megfogalmaznak.

A "kormányképesség" erősítését, és az "Orbánnak nincs is programja" jellegű MSZP-s kritikák semlegesítését is szolgálta a néhány hete nyilvánosságra hozott Jövőkép című vitairat is, amely ugyan nem hivatalos pártprogram, de a párthoz közel álló értelmiségiek jegyzik, és a Fidesz saját pártalapítványa szervez országos konferencia-sorozatot a bemutatására. Maga a vitairat egyébként szintén mentes az olyan antikapitalista kirohanásoktól, amelyekre időnként maga Orbán Viktor is ragadtatja magát, és többé-kevésbé világosan egy versenyalapú piacgazdaság mellett kötelezi el magát.

Mi lesz a fanatikusokkal?

A mérsékeltebb viselkedés ugyanakkor érdekes problémával is együtt jár: focis hasonlatot használó informátorunk azt mondta, a hatalmasra duzzadt támogatói kör legradikálisabb szegmense egyre elégedetlenebb a "tétlenkedéssel", és félő, hogy előbb-utóbb kezdenek átpártolni a Jobbikhoz.

Ez a politikus szerint olyan gyakorlati gondokat is felvet, hogy pont ez a réteg az, amely "annyira fanatikus, hogy magától jelentkezik például kopogtatócédula gyűjtésre, és semmilyen ellenszolgáltatást nem vár el". (Bár ezt természetesen senki nem fogja hivatalosan bevallani, de minden párt vagy fizetett aktivistákat dolgoztat jórészt, vagy éppen magukért a cédulákért fizetnek - a szerk.)

Ugyanakkor mindkét informátorunk arról beszélt a Bajnai-kormány kilátásaival kapcsolatban: mind ők, mind a pártvezetés úgy véli, még az idén távozik a hatalomból a válságkezelő kabinet. Igaz, ezzel kapcsolatban kétféle érvelés is létezik a Fideszben: az egyik szerint a parlament tavaszi ülésszakának végére az addigra elfogadott megszorító intézkedések, a sztrájkok, tiltakozások, és az MSZP várható katasztrofális veresége a június 7-i EP-választásokon együttesen olyan helyzetet teremtenek, hogy "a kormánynak mennie kell".

Bajnaiék maguktól mennek?