Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ostorozta az Egyesült Államokat és a nyugat-európai országokat, amiért segítettek létrehozni Izraelt a II. világháború után a zsidók szenvedéseinek ürügyén. "Kivándorlókat indítottak útnak Európából, az Egyesült Államokból és a világ más részeiről, hogy teljesen rasszista államot hozzanak létre a megszállt Palesztinában" - mondta. Közben piros bohócorrot és színes, tarka parókát viselő tiltakozók többször közbekiabáltak a konferencia üléstermében az iráni elnök beszéde alatt. "Gyalázat" - kiabálták, és rasszistának nevezték az iráni vezetőt. Nem derül ki a helyszíni jelentésekből, kik voltak ők, és hogyan jutottak be az ülésterembe. (De fogadni mernénk, hogy iráni tüntetőknek nem sikerült volna.) Kevéssel később Izrael-barát és zsidó csoportok mintegy száz tagja elállta Ahmadinezsád útját, megakadályozva egy időre, hogy bejusson tervezett sajtóértekezletére. 

Elhatárolódási verseny zsidóbérencéknél
Ne feledjük: aki Izrael politikájának lényegét megemlíti, netán kritizálja azt, az gyűlöletkeltő, rasszista és antiszemita.
Jonas Gahr Store norvég külügyminiszter, aki az iráni elnök után következett a felszólalók sorrendjében, azt mondta a konferencia részvevőinek, hogy az iráni elnök szavai gyűlöletre uszítottak. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte az iráni államfőt Izrael elleni kirohanása miatt. "Az iráni vezető - a találkozó céljával ellentétesen - arra használta beszédét, hogy vádaskodjék, megosszon és bujtogasson" - mondta a dél-koreai származású főtitkár.
Nagy-Britannia egyértelműen elítéli az iráni államfő sértő, uszító hangú, Izrael-ellenes kijelentéseit - jelentette ki Londonban Gordon Brown brit miniszterelnök szóvivője egy sajtótájékoztatón. Az ilyen kijelentéseknek sehol sincs helyük, de különösen nincs az ENSZ rasszizmus elleni értekezletén - tette hozzá. A Cseh Köztársaság végleg kivonul a konferenciáról Ahmadinezsád kijelentései miatt - jelentette be prágai közleményében a cseh külügyminisztérium.
A Szentszék küldöttsége, amelyet Silvano Tomasi, a genfi székhelyű ENSZ-hivatalok állandó vatikáni megfigyelője vezet, nem hagyta el a termet - erősítette meg a vatikáni szóvivő. XVI. Benedek pápa, aki május 11. és 15. között Izraelbe látogat, vasárnap Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján fontosnak nevezte a rasszizmus elleni tanácskozást.
Az amerikai külügyminisztérium is elítélte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izraelt ostorozó hétfői genfi beszédét, ugyanakkor jelezte, hogy Washington ennek ellenére hajlandó párbeszédet folytatni Teheránnal.
Ahmadinezsád beszéde, amelyben rasszistának bélyegezte a zsidó államot, a fajgyűlöletet táplálja - közölte Robert Wood külügyi szóvivő. Leszögezte: ha Irán más viszonyra törekszik a nemzetközi közösséggel, meg kell változtatnia magatartását és fel kell hagynia ezzel a szörnyű retorikával.
Jelezte ugyanakkor, hogy a washingtoni külügyminisztérium a kritika ellenére - Barack Obama elnök nyitottsági politikájának jegyében - továbbra is diplomáciai tárgyalásokat akar kezdeni Iránnal. Egy kérdés kapcsán úgy fogalmazott: az Obama-kormány nem zárja ki a párbeszédet Teheránnal, mivel korábban már világossá tette, hogy közvetlen diplomáciára törekszik a közép-ázsiai állammal.

A genfi értekezlet a dél-afrikai Durbanben 2001-ben rendezett hasonló tanácskozás utókonferenciájának számít, ezért Durban-II-ként is emlegetik. A durbani konferencia élesen elítélte Izraelt a palesztin területek megszállva tartása miatt.

Friss: Balázs Péterünk szerint is "tűrhetetlen" Izrael kritikája Az alábbi videón tekinthető meg, ahogy riadtan iszkolnak kifelé a zsidók által sakkban tartott országok képviselői, nehogy egy légtérben találják őket a kimondhatatlant kimondó iráni elnökkel:

(Kuruc.info - MTI nyomán)