Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi folyik az iskolai büfében Mezőkovácsházán?


Szerkesztőségünkhöz elkeseredett levél jutott el, amelyet egy mezőkovácsházi iskola volt büfése küldött. A hitelből felépített vállalkozást a hivatali packázás tette tönkre a vállalkozóval együtt. Várjuk a hivatalos szervek reagálását.

Szomorú este történt velem. Tavaly októberében kaptam egy infót, hogy kiadó az általános iskola büféje, mert az előző vállalkozó kizsákmányolta a gyerekeket és felbontották vele a szerződést.

Én akkor 2 hónapos vállalkozó voltam, aki hitelből csinált magának munkahelyet, mert semmilyen munkalehetőség nem volt a városban, sőt tanfolyamra sem tudtam menni mert van pár szakmám.

A munkahely, amit teremtettem, egy nemzeti söröző, ami pár embernek nem tetszik, pedig csak az volt a cél, hogy a magunkfajta csóró melós nyugodtan be tudjon ülni valahova, ahol nem nézik ki, és nem kötnek bele.

Beszéltem az igazgatónővel és kivettem a büfét, ahova egy helyi munkanélkülit bejelentettem 8 órában. Amit ígértem, azt betartottam. A sajtosbucis melegszendvicsem ketchupostól, majonézestől, párizsistól, uborkástól volt 100 Ft, gyulai kolbásszal 120. A párizsis zsemle pedig 70 Ft. Így tudtak a gyerekek kaját venni. Idén elvették tőlem a büfét!

A gyerekekkel jó kapcsolatom volt, sőt a tanárokkal is. Ami maradt szendvics, azt odaadtam olyan gyerekeknek, akiknek nem volt befizetve az ebédjük. A mai napig szülők is, meg gyerekek is tartoznak kajapénzzel. Az utolsó kéthavi bérleti díjat nem tudtam kitermelni, mert az egyik csak fél hónap volt, meg szünet meg év végi kirándulások stb. Írtam az igazgatónőnek, Fodornénak, hogy legyen méltányos, emberséges, és szeptemberben kifizetem.

De a sörözőm is hitelből van (valamit csinálni kell, mert munkahely az nincs, és nem mehet mindenki segélyért) sajnos teljesen nemleges választ kaptam, holott a HACCP-től kezdve mindenem meg van a büfére. Valaki más szemet vetett rá, mivel én harmadik éve lakom itt, így ki akarnak velem tolni, főleg azóta, mióta az EP-választásnál benne voltam a szavazatszámláló bizottságban.

Azóta kettészakadt a társaság, a suliban volt, akinek még szimpatikusabb lettem és odajött beszélgetni, hogy ő a Jobbikra szavazott. Volt, aki nem is köszönt a tanárok közül.

Felháborító, hogy egy kisvárosban, ahol valaki tisztességesen csinál valamit, azt kinyírják. A büfé-engedélyeket és az első árukészletet, a pénztárgépet Provident-hitelből váltottam ki, amit azóta is fizetek.

Mint tudjuk, az iskola tele van szünetekkel, ami kieső pénz egy büfénél. Közben a férjem munkanélküli lett, a törlesztőnket 30-ról 50-re emelték és még más baj is történt: az alkalmazottam 7 hónapig táppénzen volt. Úgy gondolom, nem fair az eljárás. A férjem most már dolgozik 3 műszakban, de a 6 hónap elmaradásunkat nem tudjuk kitermelni és nagyon sok a veszíteni valónk. Kikerülünk majd az utcára???

A büfé most kezdte volna termelni, amit belefektettem. Nem hozott volna ki nullára, de segített volna talpon maradni. De esélyt sem kapok rá. A pénztárgépem lezáratása 20 ezer forintba kerül. Miből fizetem ki? Sőt eladni sem lehet a használt pénztárgépet, mert a fekete doboz, ami az APEH-nak kell, 30 ezer forint. Sok gyerek és szülő bejár hozzám a sörözőbe, mindenki fel van háborodva, mert szerették a szendvicseimet, az olcsó félliteres teámat.

Mindent megpróbáltam. Elég nehéz működtetni egyébként, mert az egészséges táplálkozás sok mindent kizár, és alig lehet tartani olyan dolgot, amin az embernek van egy kis haszna. A másik, hogy a gyerekeknek sincs, és a szülőknek sincs pénzük. Olyan módon működött, hogy fel volt írva is és mikor kapták a szülök a családit vagy a fizetést, akkor fizettek. Totál kétségbeesett vagyok, hogy itt mindent meg lehet tenni. Van egy pár jól menő vállalkozó a városban, ők keresnek. Nekik lehet mindent, a többi pusztuljon el.

Beszéltem a polgármesterrel, aki próbált segíteni, de az igazgatónő azt kérte tőle, hogy vállaljon kezességet, hogy kifizetem a 30 ezret. Ezt a polgármester nem tudta vállalni, mert szerinte törvénytelen. (Az egyik bodyterem 3,8 milliós hitelfelvételéhez nem volt törvénytelen kezességet vállalnia a hivatalnak). Írtam a jegyzőnek, ahonnan még nem jött válasz, de a büfét kinyitják engedély nélkül, mert a működési engedély még nálam van, sőt az ÁNTSZ-nél sem hallottak róla hogy új üzemeltető lesz.

Az egészségemre ment az egész. Nagyon magas a vérnyomásom, próbálom nem feladni, de nagyon nehéz… Semmi logikát nem látok benne, ha valaki normálisan csinál valamit, akkor miért kell elvenni, főleg hogyha nem termelek, nem tudok fizetni ez egyértelmű, e mögött más van, amit páran jeleztek. Csak a politikának mi köze az iskolabüféhez?

BSZO
A kép illusztráció.